Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

View previous topic View next topic Go down

Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Wed Jul 02, 2008 1:50 pm

Assalamualaikum HRCian,

Sahabat HRC yang budiman dan prihatin,

Bug bagi pihak HRC, ada menyorot satu kehidupan 'Daif' yang dialami oleh En. Zamri sekeluarga yang sememang nya amat menyedihkan kita. Di dalam arus pembangunan kota yang begitu pesat, masih ada lagi sekelumit insan yang terpaksa bergelut untuk memperjuangkan kehidupan seharian mereka....terpaksa 'berkhemah' untuk melindungi keluarga dari bahang matahari..., dari kedinginan malam dan dari kebasahan hujan.

Memang amat menyedihkan sekali keadaan keluarga ini. En Zamri seorang Pengawal Keselamatan di Puncak Niaga Klang Gate, mempunyai 5 orang anak (15,14,11, 6 & 4tahun) memang tinggal dalam khemah dhaif (sebesar partition Manager kat PETRONAS) tanpa elektrik dan cuma bilik air buatan sendiri. Isteri tidak dapat bekerja kerana ada anak kecil 4 tahun walaupun ingin bekerja. Kepada sesiapa yang hendak lihat sendiri khemah keluarga ini boleh Nampak dari Highway MRR2 – Arah Ampang ke Taman Permata , selepas PETRONAS Hulu Kelang 2, berdekatan bus station ada sign board untuk U TURN ke Zoo Negara.

Menurut En Zamri, rumah setinggan mereka di Batu 8 Hulu Klang telah dirobohkan 3 tahun lalu dan mereka telah membeli rumah kos rendah, tetapi hingga sekarang tidak siap- siap. Keluarga lain mampu untuk buat rumah ditempat lain tapi beliau belum mampu untuk buat pondok sekalipun walaupun ada plan untuk buat ‘pondok sementara’ di tapak khemah itu… ada kelihatan sedikit kayu 'recycle' terkumpul. Semasa kempen pilihanraya lepas, ada politician berjanji untuk bantu tapi diam begitu saja. Beliau dirikan khemah di situ kerana dekat sekolah dan keempat empat anak bersekolah di Melewati dapat jalan kaki ke sekolah saja. Sejak akhir-akhir ini, dengan cuaca yang tak menentu, anaknya selalu demam dsb.

HRC mungkin boleh beri idea untuk membantu dia sekeluarga. Kalau ada rezeki, dia cuma mahu dirikan pondok tempat berteduh dengan harapan rumah kos murah mereka siap, tapi beliau mungkin tidak tahu kos untuk mendirikan pondok tersebut. En Zamri berasal dari Negeri Sembilan dan isterinya berasal dari Perak.

Sahabat sahabat yang prihatin, Mungkin HRC boleh buat Ride Amal ke tempat beliau supaya kita boleh membantu keluarga ini dalam apa jua kudrat yang kita ada, kita juga mungkin boleh berkerjasama dgn mana mana badan amal untuk bantuan sampingan…..saya tahu, mungkin ramai yang bermurah hati untuk memberi sumbangan peribadi , zakat (saya rasa keluarga ini layak mendapat zakat)….atau sebagainya….Mungkin HRC tak ramai, tetapi sekiranya ada segelintir dari anda yang mempunyai dasar belas kasihan terhadap insan yang tidak berkeupayaan seperti En Zamri, marilah kita cuba membantu beliau dalam apa juga yang kita mampu. Sesiapa yang ingin membantu, sila kemuka kan cadangan agar En Zamri boleh menjalani kehidupan biasa seperti orang lain.


Inilah keadaan 'Khemah' beliau.





Semoga Yang Maha Esa sahaja dapat melihat dan membalas kebaikan yang akan sahabat sekalian hulurkan.


-eazybuG-

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  antu_ride on Wed Jul 02, 2008 3:57 pm

aku dah copy paste artikel ni dalam wsite MEC...harap2 dapat sambutan dan boleh la kita join ride sama2....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Wed Jul 02, 2008 4:01 pm

ok jer..nanti ade ride bgtau...tapi MEC tu mende..? cuba cite sket...hehehe..

HRC nie moto kecik2 je antu oiii...xkan la geng2 beso tu nak ride dgn aku n bug nie...moto kecik..x gituh bug?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  antu_ride on Wed Jul 02, 2008 9:54 pm

apa kira moto kecik ke beso ke nak buat amal...tapi kalu moto korang kecik....kira x jadi lah....ekekkeke....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Wed Jul 02, 2008 10:50 pm

antu_ride wrote:apa kira moto kecik ke beso ke nak buat amal...tapi kalu moto korang kecik....kira x jadi lah....ekekkeke....

tu laa...nak buat mcm ne...group HRC nie moto kecik2 je..semangat je beso nak pakai moto beso macam korang..xpe laaa...sabar...pelan2...so, mcm ne...bila nak aturkan ride moto kecik ke rumah pakcik nie..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  mawar on Thu Jul 03, 2008 9:55 am

Insya-Allah ... bilenye nak buat .... pegi sana.... kalau mawar x dapat pegi ... mawar bagi apa yang termampu....

mawar
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 28
Age : 37
Location : Malaysia
Job/hobbies : travelling , shopping
Registration date : 2008-05-26

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Thu Jul 03, 2008 4:37 pm

daeim wrote:ok jer..nanti ade ride bgtau...tapi MEC tu mende..? cuba cite sket...hehehe..

HRC nie moto kecik2 je antu oiii...xkan la geng2 beso tu nak ride dgn aku n bug nie...moto kecik..x gituh bug?

-daeim-

MEC tu Bug rasa Malaysian Easyriders Community kot. Tak pun Malaysia Electric Company......ngeh ngeh ngeh.. Twisted Evil Twisted Evil


Daeim, ko try la guna kuasa Gaban ko tu utk mempengaruhi sesapa yang dapat menolong kita menjayakan proyek amal ni. Sekurang kurangnya, kita tak der la pegi sana dan tersengeh macam kerang busuk....tak tau apa nak wat... Very Happy

Frog mahir mengecat....Bug boleh main ngan simen, batu bata atau kayu.....ko leh wat pe Daeim? Yang lain cam ner? Lagipun, Bug ada banyak pakaian dan barangan yang boleh disumbangkan kepada beliau. Jom la bantu seikhlasnya. Besar pahala wei. Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  fadz on Thu Jul 03, 2008 5:36 pm

fadz leh bantu abg bug n abg frog wat keje tu sume..jika boleh fadz nk joint ride ni..n akan bantu setakat mana yg termampu..

fadz
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 29
Age : 39
Location : kuantan
Job/hobbies : riding
Registration date : 2008-05-20

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  crazyfrog on Fri Jul 04, 2008 1:33 am

fadz wrote:fadz leh bantu abg bug n abg frog wat keje tu sume..jika boleh fadz nk joint ride ni..n akan bantu setakat mana yg termampu..

buleh...no hal punya.....huhu..... Very Happy

_________________
HRC 4ever..........
My ride.....

crazyfrog
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 144
Age : 44
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Fri Jul 04, 2008 2:54 pm

Jadi, kalau sumer dah setuju, nanti, kita leh wat TTS Amal la yer.. Very Happy Buleh kita bincangkan agenda2 yang berkaitan, masa, tarikh yang sesuai, bilangan penyertaan ahli, jenis sumbangan dan apa apa cadangan yang boleh dikumpulkan bersama.

- Tangan yang menghulur adalah lebih baik dari tangan yang menerima -

Marilah kita pakat beramal semana baik yang mampu.. Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  mafia555 on Fri Jul 04, 2008 3:08 pm

ni korang dah buat amal jariah belum ni.. aku nak join gak.. ni dah bulan 6 kehidupan dia dah ok belum... kalau x ok.. letak la no account en zamri tu ker.. leh la aku wat sumbang dari jauh jer..

mafia555
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 51
Age : 36
Location : KL
Job/hobbies : tengok motor
Registration date : 2008-06-26

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Fri Jul 04, 2008 4:37 pm

mafia555 wrote:ni korang dah buat amal jariah belum ni.. aku nak join gak.. ni dah bulan 6 kehidupan dia dah ok belum... kalau x ok.. letak la no account en zamri tu ker.. leh la aku wat sumbang dari jauh jer..

apa brg nak sumbang dr jauh je...jom arr turun ride or drive ke rumah en Zamri tu...pa per hal pun aku rasa, satu team utk recce dulu and buat estimation apa yg leh kita bantu..then baru next kita ride amal...amacam..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  mafia555 on Fri Jul 04, 2008 5:06 pm

barang tarak duit ada la... tak pun bagi jer la alamat aku pos cheque yang banyak2 kat opis aku ni ...

mafia555
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 51
Age : 36
Location : KL
Job/hobbies : tengok motor
Registration date : 2008-06-26

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Fri Jul 04, 2008 5:52 pm

kampeni ko tu print cheque kosong je ker..? menarik gak tuh...heheh...sign siap2 cheque tu..bagi aku

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Thu Jul 17, 2008 11:17 am

Sembang, sembang jugak. Jadi tak nak beri sumbangan kat En Zamri ni? Sesiapa tau status dia sekarang ni? Kalau korang tak dapat tolong atau sibuk dgn kerja harian, tak pa, Bug boleh gi sensorang. cheers

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  mawar on Thu Jul 17, 2008 12:03 pm

cayalah bug.... gi sensorang....bila nak gi tu ?.... kalu mawar free bleh ler ikut... tu pun bergantung pada my boss.... kalu x dapat ikut mawar kirim jer leee.....

mawar
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 28
Age : 37
Location : Malaysia
Job/hobbies : travelling , shopping
Registration date : 2008-05-26

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Fri Jul 18, 2008 1:32 pm

Tak der la, Bug dah niat nak tolong mana yang patut. Tak banyak, sikit pun jadilah.....meringankan beban diorang. Nanti Bug pikirkan tarikh yang sesuai. Bug mungkin akan pergi dgn kereta. Sesiapa yang tak leh join, dan nak kirim sumbangan, boleh lah kirim melalui Bug.

Mungkin Bug akan pergi recce dulu status terkini En Zamri. Smile

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  mafia555 on Fri Jul 18, 2008 3:07 pm

eazybuG wrote:Tak der la, Bug dah niat nak tolong mana yang patut. Tak banyak, sikit pun jadilah.....meringankan beban diorang. Nanti Bug pikirkan tarikh yang sesuai. Bug mungkin akan pergi dgn kereta. Sesiapa yang tak leh join, dan nak kirim sumbangan, boleh lah kirim melalui Bug.

Mungkin Bug akan pergi recce dulu status terkini En Zamri. Smile

ok deal.. aku wat sumbangan dari jauh...

mafia555
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 51
Age : 36
Location : KL
Job/hobbies : tengok motor
Registration date : 2008-06-26

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Fri Jul 18, 2008 4:16 pm

mafia555 wrote:ok deal.. aku wat sumbangan dari jauh...

ape dia..? doa dan harapan je ker..? jom la join sekali..at least dpt meringankan beban beliau sekeluarga...

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  eazybuG on Mon Aug 18, 2008 2:59 pm

Minggu lepas Bug ada pergi cari rumah En. Zamri. Puas Bug pusing2, tak jumpa juga. Selepas bertanya kepada 5-6 orang yang berlainan, baru lah salah sorang daripada orang tu kata yang rumah pondok En. Zamri tu dah dirobohkan. En Zamri dah dipindahkan ke rumah yang baru yang dibina khas untuknya.

Orang tu pun tak tahu rumah barunya di mana. Bug pulang dgn hampa... Sad Niat nak tolong dah tak kesampaian. Apa nak buat...! Jadi, Bug andaikan yang En Zamri sekeluarga dah berada dalam keadaan yang baik.

Mungkin ada rezeki di masa hadapan, kita boleh bantu orang lain pulak.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  daeim on Mon Aug 18, 2008 10:14 pm

Alhamdulillah...mungkin ada rezeki yang lebih buat En Zamri sekeluarga....aminnnnn

mungkin selepas ini HRC dpt menolong pihak lain yg lebih memerlukan...insyallah...

Tahniah Bug kerana mengambil inisiatif pergi sendiri melawat keluarga En Zamri walaupun x bagitau kawan2 lain...hihihihi...ampeh..pegi sorang..jadi aku rasa topik ni boleh di LOCK.

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Sumbangan Amal untuk En Zamri sekeluarga.

Post  Sponsored content Today at 9:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum