Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

View previous topic View next topic Go down

Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Tue Dec 02, 2008 1:30 pm

Salamz...Frog n Bug...sila masukkan laporan korang kat sini...siap dgn gambar2 menarik kay..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Thu Dec 04, 2008 10:17 pm

Salam semua.......huhuhu....Bug balik dari Thailand jer, terus banyak kerja terbengkalai yang perlu diuruskan... Very Happy Very Happy Very Happy Itu yang membuatkan report ni agak 'delay' sikit. Sorry eh... Smile


Ok, Bug akan bagi report sikit pasal Ride yang memang SPECTACULAR ni. Giler bobos punya mencabar.


21 Nov. (Jumaat).
Waktu yang ditunggu sudah tiba. Debaran untuk 'Conquer' Thailand menjadi kenyataan.Bug dah tak sabar, terus gerak dari rumah jam 9.00 malam.

Jumpa frog kat rnr sg buloh. Ladybug, emak Bug dan Bug's Jr ikut sama untuk Flag Off kat RnR Sg Buloh. Tgh lepak tunggu Daeim, Bug perasan yang Geran Motor ketinggalan. Bug terus balik umah semula. Perasaan sebenarnya dah tak berapa enak pada mulanya sebab ada benda yang tertinggal. Tapi, disebabkan perasaan ghairah utk ke Thailand yang tak dapat dibendung, Bug teruskan jua. Selepas dah amik Geran Moto tu, Bug terus ke RnR tu balik. On da way ke sg buloh, moto Bug jem di antara persimpangan ke Kota Damansara. Piston melekat melekat terus, langsung tak boleh nak tendang kickstarter. Perkhabaran buruk disampaikan kepada Frog ngan Daeim. Selepas mencuba pelbagai cara, kami naik buntu, akhirnya Frog ngam Daeim tunda moto Bug sampai umah. Tima Kasih pada sohabat kedua.

Masa kat Sg Buloh RnR






22 Nov. (Sabtu).
Frog teruskan jua niat nya untuk ke Thailand walaupun sensorang. Dia bertolak dari umah Bug lebih kurang Jam 2 pagi. Bug tercelapuk kat umah......tensen. Malam tu, Bug tak leh tido. Bug cuba fikirkan jalan untuk ride juga. Bug call lori yang angkut ZZR frog dulu untuk bawak moto Bug ke kedai Aceng di Sunway. Jam 1pm, moto naik lori sampai kedai aceng. Lepak kedai aceng utk repair moto. Moto Bug diganti piston baru. Aceng wat setting baik punya untuk Bug capaikan hasrat ke Thailand.

Moto Bug sedang di repair kat kedai Aceng.


Jam 10pm, Bug dah tak leh tahan, dapat jugak Bug gerak dari umah. Singgah kedai Aceng jap. Antar helmet yang Bug pinjam.

Lepas tu, Bug terus gerak solo untuk ke Sadao melalui Bukit kayu Hitam. Kelajuan sekitar 100 - 120 kmh sebab moto sedang dirunning in. Perjalanan smooth.....tak der apa apa halangan. Cuma terasa agak bosan sebab ride sendirian dalam kelajuan yang agak perlahan.

23 Nov. (Ahad).
Bug akhirnya berjaya gak sampai di Changlun pada jam 4 pagi. Bug sampai sana awal sangat, kena tunggu Money Changer dan Boarder Gate bukak la pulak . Hotel pun penuh. Lepak kedai mamak di Changlun jer la sampai jam 8 pagi. Lepas Bug tukar duit, terus je masuk Sadao. Selepas semua dah clear, perjalanan diteruskan secara solo dan tanpa henti menuju ke Surat Thani yang jauhnya lebih kurang 400km. Sepanjang perjalanan Bug redah dalam hujan. Kelajuan maintain 120kmh sebab motor masih running in lagi. Sampai di Surat Thani lebih kurang jam 2pm waktu Thai. Jumpa Frog, makan dan terus tidur dalam sejam lebih. Dalam lebih kurang jam 7.30 waktu Thai, kami gerak terus ke Nakhon Sawan. Kami terus ke Petcahaburi dan rehat sekejap.

Ceritera dan gambar akan bersambung......
Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Sat Dec 06, 2008 10:18 am

hehehe...xkan itu je..? tunggu sambungan Bug nie makan tahun la kot nak tunggu...hehehe

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Sat Dec 06, 2008 10:50 am

Cis.....siot ko Daeim..!! Aku tgh meng operate kan phone aku ni. On da way balik ari tu, ujan lebat disepanjang perjalanan. Phone abis basah. Gambar ride tak leh nak view. Hancussssssss.....

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Sat Dec 06, 2008 2:58 pm

......sambung balik..!! Very Happy

24 Nov, Isnin.
Lepas je kami berehat kat Petchaburi, kami terus ride lagi ke Nakhon Sawan. Jauhnya dari Surathani lebih kurang 800++ km. Dlm perjalanan, tayar moto Bug pancit. Nasib baik pancit kat stesen minyak. Selepas ganti tiub yang dibawa spare, kami ride lagi. Kat situ dah buang masa dekat 2 jam. Kami ride lagi tanpa henti.

Sedang asyik melayan lebuhraya kat sana, kami ditahan oleh Peronda Lebuhraya. Selepas passport kami diperiksa, kami dinasihatkan supaya menggunakan jalan di sebelah kiri sekali memandangkan lebuhrayanya agak sibuk.

Kami akhirnya sampai di Nakhon Sawan lebih kurang jam 9.30 pm waktu Thai. Waktu kami sampai di bandar Nakhon Sawan, terlihat pemandu2 lori sedang buat mogok/rusuhan. Jalan ke bandar di tutup kepada semua lalu lintas oleh lori2 besar yang diletak kan merentasi jalan ke bandar. Kami terpaksa mengikut motor motor yang sibuk lalu ikut jalan pintas.

Akhirnya kami berjaya masuk bandar Nakhon Sawan. Kami singgah jap kat warong muslim dan pekena nasi beriyani ayam goreng. Pergh, sedap sangat. Kami siap bungkus bawak balik hotel dan makan dgn ikan bilis bekalan masing2. Selepas mandi, kami turun beli makanan ringan kat 7 eleven, pas tu naik tido.

Bilik hotel kat sini berharga 750 baht (RM75) dan dikongsi berdua. Kami tidur sepuas puasnya setelah kepenatan merentasi perjalanan yang dilalui sepanjang hari. Rehatkan badan untuk ride pada keesokan harinya...... Laughing Laughing Laughing

25 Nov, Selasa.
Selepas check out dari Hotel, Bug gi betulkan 'gear lever' yang tersangkut di kedai moto berhampiran. Dari Nakhon Sawan, kami terus ride untuk ke Mae Sai untuk nak rasa cuaca sejuk kat sana. Perjalanan merangkumi Suphan Buri, Lamphang, Tak, Chiang Rai dan terus ke Mae Sai. Jarak lebih kurang 1000++ km.

Perjalanan agak lancar, cuma Frog kehabisan petrol di tgh jalan. Silap bajet daa. Bug tunda motor Frog sehingga ke stesen minyak berdekatan. Sepanjang ride ari ni, cuaca cerah dan panas, tiada hujan langsung. Tak banyak peristiwa yang menarik disepanjang perjalanan kecuali jalan yang agak berliku di Lamphang. Dapat gak layan korner baring. Very Happy

Kami sampai di Mae Sai dalam jam 8.30 waktu Thai. Udara agak dingin tapi tak lah sejuk sangat. Bug harapkan cuaca lagi sejuk dari Cameron Highland atau Genting Highland. Tapi agak best la jugak. Cuma bagi Bug tak der la sejuk sangat. Rasanya Genting lagi sejuk kot.

Kami singgah makan kat kedai muslim kat Mae Sai. Kami berjumpa dgn 2 orang mamat Penang yang agak sombong kat kedai tu. Kami tegur lebih kurang, makan, pastu blah utk check in hotel. Harga bilik kat sini 250 baht (RM25). Lepas mandi, kami turun jalan jalan, tapi tak der apa yang menarik. Kedai jalanan banyak dah tutup. Diorang kat sini tutup awal. Kami naik bilik dan terus berehat. Zzzzzz.... Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep

26 Nov, Rabu.
Bug dah bangun seawal jam 7.00 am waktu Thai. Bekfes lebih kurang, bersihkan but, jaket, glove dan seluar. Lepas tu, Bug turun bawah utk chek moto dan bersihkan moto sikit. Udara agak dingin, segar dan nyaman. Pagi ni, ada macam pancaragam sekolah berarak kat pekan Mae Sai dekat ngan boarder Myan Mar. Sementara tunggu Frog bangun, Bug bersih kan moto sikit, tegangkan rantai dan tambah 2T.

Kami kemudian nya jalan jalan kat sekitar pekan, mungkin sebab masih terlalu awal, kedai masih belum banyak dibuka. Kami terus lagi jalan mencari kedai makanan muslim untuk breakfast. Jumpa satu dan kami terus sarapan kat situ. ' White Rice Topped With Minced Beef and Basil Leaves', pekena ngan teh ais.......sodap. Bug macam biasa, kasi nasi tambah satuuuu. Very Happy Very Happy Very Happy

Sambung lagi nanti........ silent

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Tue Dec 09, 2008 11:35 am

eazybuG wrote:Cis.....siot ko Daeim..!! Aku tgh meng operate kan phone aku ni. On da way balik ari tu, ujan lebat disepanjang perjalanan. Phone abis basah. Gambar ride tak leh nak view. Hancussssssss.....

hehehe..itu cuma alasan...mcm nak kena tapis je gambar2 tuh...heheheh.. Very Happy Very Happy

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Wed Dec 10, 2008 9:43 pm

Nak tunggu gambar dari kamera frog ni.......baru panas sikit report ni.... Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Thu Dec 11, 2008 8:34 am

berjanggut la nak nunggu tuh..heheheh

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  crazyfrog on Thu Dec 11, 2008 9:19 am

ada..ada....jap...jap

_________________
HRC 4ever..........
My ride.....

crazyfrog
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 144
Age : 44
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  Mucup on Mon Dec 15, 2008 9:21 am

janggut aku dah panjang tumbuh ni,tapi gambarnya lom jua muncul..sah gambar panas2 tur.. Very Happy

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Mon Dec 15, 2008 10:05 am

gambar kalau dah sejuk x sedap..time panas2 nie la kasi tunjuk...x gituh..? heheheh

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Tue Dec 16, 2008 4:47 pm

hmm...x siap2 lagi ke gambo edit tu..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Sat Dec 20, 2008 4:24 pm

Jurugambar tak dapat dihubungi. Gambar tak dapat dapat. Nampak nya, sat lagi Bug kena abiskan report ni tanpa gambar ler.... Crying or Very sad

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Mon Jan 19, 2009 1:07 pm

hmm...report n gambar x siap2 lagi ker..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Mon Jan 19, 2009 4:12 pm

daeim wrote:hmm...report n gambar x siap2 lagi ker..?

-daeim-

Hahahaha.....dah nak pegi kali ketiga dah......gambor tak muncul muncul lagi.... tongue

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  antu_ride on Mon Jan 19, 2009 6:55 pm

kot gmbar kat lembaga penapisan lagi kot...ekekkeke...

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Sat Jan 31, 2009 1:45 am

hmm...xde dah kot gambar nak dimasukkan kat sini...xpe laa...nak buat mcm ne...FINAS x lepas2 lagik

hehehehehe

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  eazybuG on Sat Jan 31, 2009 11:52 am

Btol jugak tu....... agaknya Lembaga Penapisan dah seronot nengok gambo tu.....terus diambilnya wat kenangan.... muhuhuhu..... Laughing

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  antu_ride on Sun Mar 01, 2009 12:07 pm

ride haadyai x jadi...so dengar citer nak ride gi tanjung piai...buka la topik baru....ekkekek

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Mon Mar 02, 2009 9:39 am

toi ke nak ride ke Tg Piai nie..? hmmm...

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  Mucup on Mon Mar 02, 2009 10:13 am

dgr kata gitu ah,nak gi tanjung pia,cam best gak tu,yyg x best nak ride belah mlm,aduiiihh musim hujan ni nak jalan malam..sejuk woooo..jalan siang ah weiii...x sempat2 nak gerak ... Laughing

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Mon Mar 02, 2009 11:28 am

tu la aku dah bagi cadangan...ride ari Sabtu 7hb tuh...siang..tapi Bug xnak...nak ride malam...

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  Mucup on Mon Mar 02, 2009 11:43 am

knp ah nak ride belah mlm,cam dah xder ari sinag nak ride,ke motot panas ekekekkee... Laughing Laughing

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  daeim on Mon Mar 02, 2009 4:58 pm

aku bg cadangan 7-9hb...tapi frog n bug xleh lak...so tu sbb nak ride Jumaat mlm...aku pun x tau apa plan sbnrnya...bug kalau ko baca posting nie...tlg update sket

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report - Spectacular Ride Conquer Thailand 2008

Post  Sponsored content Today at 3:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum