Masaalah TZM

View previous topic View next topic Go down

Masaalah TZM

Post  eazybuG on Sun Jan 20, 2008 1:25 am

Saya bagi pihak Azico ingin bertanyakan masaalahnya ngan PV TZM dia.......... kalo pulas trottle RPM dia lebih 12 sket confirm power valve mesti patah punye, sebulan sekali gak kena ganti, kalo KR xde plak mcm ni cuma ari tu je terlebih lenjan smpi blok pecah, ni nk kejar muto hayabusa kat guhtrie punye pasal la... apakan daya muto ku sume 150 cc Sad Crying or Very sad ...

any idea guys, why i always facing this prblm?

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  eazybuG on Sun Jan 20, 2008 1:34 am

Tentang masaalah TZM tu, pertamanya, adakah bro punya Servo tu berfungsi dgn baik? Yg kedua, pv jenis apa yang bro ganti tu, ori ke local? Saya tak lah berapa mahir sangat tentang TZM nih, tapi dulu saya ada pakai selama dekat setahun gak la.
Masa saya dapat tu, semua barang dalam enjin yang perlu diganti, saya ganti part baru yang ori. Selepas tu, setakat yang saya pakai, tak ada masaalah langsung. Saya ni kaki lap dan pecut....bawak tak pernahnya slow. Tapi, banyak kali saya balik Kelantan....besit 180-210kmh all da way, tak der masaalah pun. Kalau boleh, barang enjin, tukar la yang ori walaupun harga nya agak mahal...pasal YAMAHA ni, semua orang pun tahu masaalah PVnya dan yang pasti, manja sket banding ngan muto lain..
Saya jual moto tu pun sebab kawan saya offer ngan harga yang agak tinggi...berbaloi dgn benda yg saya telah bikin tu..
Nanti saya dan otai2 akan cuba carikan jawapan kepada persoalan anda itu..

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  kunan on Sun Jan 20, 2008 11:08 pm

Pokcik hanya nak bagi pandangan walaupun pokcik tak penah pakai TZM...tapi pokcik penah pakai aprilia RS250..juga menggunakan sistem power valve walau pun sedikit berbeza...tetapi apa yg pasti sistem pv TZm lebih kurang dengan aprilia RS 125...
moto-moto yg ada sistem pv dan menggunakan 2T seharus nya di beri perhatian yg lebih...kena selalu bersihkan sisa-sisa 2T yg melekat kat celah-celah tu...
bagi pokcik, secara teori nya, jika sisa-sisa 2T tidak dibersihkan ( terutama jika menggunakan 2T yg murah ), akan menyebabkan plat pv tersekat pergerakan nya..lebih-lebih lagi jika di pulas full trottel..maka patah la ia...
al-kisah nya, kita hendak lah rajin menyenggara moto kita.. Smile

kunan
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 445
Age : 43
Location : Dulu puchong, lor ni kb
Job/hobbies : Lepak and ride
Humor : pelik-pelik
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  eazybuG on Tue Jan 22, 2008 11:17 am

Btol tu.... Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  Mucup on Tue Jan 22, 2008 4:43 pm

paling senang jaga ex5 ah,setakat ni lom banyak karenah.. Very Happy

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  azico on Wed Jan 23, 2008 12:12 am

Thanx bros for the info... i'll take it serious bout the ori parts next overhaul.. thanx again..

azico
Remp-it
Remp-it

Number of posts : 6
Age : 33
Location : Kuala Lumpur
Job/hobbies : kira gigi ikan masin
Humor : What does
Registration date : 2008-01-17

http://profiles.friendster.com/azico

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  eazybuG on Wed Jan 23, 2008 1:27 pm

azico wrote:Thanx bros for the info... i'll take it serious bout the ori parts next overhaul.. thanx again..

Tapi benda ori nih, paham2 jer la rege nyer....mahei... Smile

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  Mucup on Thu Jan 24, 2008 9:33 am

sekarang ni benda ore ke tak ore ke sam amahal jer hehehhe.. Twisted Evil

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  antu_ride on Sun Jan 27, 2008 2:49 pm

kunan wrote:Pokcik hanya nak bagi pandangan walaupun pokcik tak penah pakai TZM...tapi pokcik penah pakai aprilia RS250..juga menggunakan sistem power valve walau pun sedikit berbeza...tetapi apa yg pasti sistem pv TZm lebih kurang dengan aprilia RS 125...
moto-moto yg ada sistem pv dan menggunakan 2T seharus nya di beri perhatian yg lebih...kena selalu bersihkan sisa-sisa 2T yg melekat kat celah-celah tu...
bagi pokcik, secara teori nya, jika sisa-sisa 2T tidak dibersihkan ( terutama jika menggunakan 2T yg murah ), akan menyebabkan plat pv tersekat pergerakan nya..lebih-lebih lagi jika di pulas full trottel..maka patah la ia...
al-kisah nya, kita hendak lah rajin menyenggara moto kita.. Smile


saya pun ada pandangan gak...cuma pandangan saya ni gelap skit kalu pakai spek itam....heheheh....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  daeim on Wed Feb 06, 2008 8:52 pm

eh eh...kelakarlah si antu buat lawak..iskhh..kelakar nya...betul laa..kelakar...

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  Mucup on Thu Feb 14, 2008 4:53 pm

bagi ah cadangan yang bernas wei,ko org ni wak lawak lak..serius ah sikit.... Crying or Very sad

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  daeim on Thu Feb 14, 2008 5:18 pm

cadangannya...beli jer moto baru..abis cite..

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  antu_ride on Sun Feb 17, 2008 6:13 pm

daeim wrote:cadangannya...beli jer moto baru..abis cite..

-daeim-

aku cadangkan trade in jer moto tu...heheheheh.....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  daeim on Mon Feb 18, 2008 11:53 am

a'a...same mcm cadangan aku tuh..xyah nak pening2 kepala atas bawah

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  Mucup on Wed Feb 20, 2008 12:35 pm

daeim wrote:a'a...same mcm cadangan aku tuh..xyah nak pening2 kepala atas bawah

-daeim-

sesungguhnya pintu taubat itu sentiasa terbuka wahai sahabat ku sekalian... Arrow

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  antu_ride on Wed Feb 20, 2008 5:01 pm

Mucup wrote:
daeim wrote:a'a...same mcm cadangan aku tuh..xyah nak pening2 kepala atas bawah

-daeim-

sesungguhnya pintu taubat itu sentiasa terbuka wahai sahabat ku sekalian... Arrow

cepat arr bertaubat daeim...

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  daeim on Wed Mar 05, 2008 10:02 am

taubat ke taubuat antu..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  antu_ride on Wed Mar 05, 2008 11:24 pm

dah agak dah.....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  eazybuG on Wed Mar 26, 2008 11:22 am

Owner TZM ni dah tak mengalami masaalah lagi setelah menukar PV ori. So, Bug LOCK jer topik nih..... Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Masaalah TZM

Post  Sponsored content Today at 1:54 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum