Report Ride Sawadeekap

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 1:27 pm

Pandangan dari punggong... rabbit

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 1:33 pm

Ni pulak, X1R 135cc jugok, sama spek ngan Nouvo 135, cuma yang beza ketara dari segi enjin ialah, pemacu, disk brek dan maksimum kuasa kuda.


Handle dia memang best...


Pandangan depan pun mengancam...

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 1:36 pm

Sampai lah masa motor kami plak nak dibikin.....Bug nya muto dah barai....nak buat Seramic Coated plak.. Very Happy


Perok punya pun... Laughing

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 1:43 pm

Macam macam soalan tentang muto Bug diajukan, tapi sepatah haram pun tak paham...dia cakap laju sangat....kalau pelan pelan tu.....tak paham jugak....eheheheheee Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 2:07 pm

Motor Bug dah siap......dari pagi sampai malam tu...


Motor Perok pun dah siap.....inilah pomen yang begitu dedikasi....buatan tangan nya begitu halus....cermat dan tertib dalam mengaplikasikan tugasnya..


Motor siap dibasuh tuu....mana nak cari kedai motor macam ni...?






Bug ngan tokey kedai dia yang ramah dan baik hati...



_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 2:19 pm

Selepas setel motor kami, kami balik bilik, mandi dan keluar cari makan. Dah agak lewat jugak la kami keluar sehinggakan kebanyakan kedai makan muslim dah tutup. Punyalah susah nak cari makan. Agak jauh gak kami merendek jalan ....tak jumpa2 jugak. Last sekali kami jumpa satu kedai muslim yang jual ayam goreng. Kami mintak dua ketul, mintak nasi, akak tu gi amik kat kedai sebelah....kami balun jer. Bug sampai tambah nasi.....kelaparan deh. Selepas makan, baru kami terperasan yang tempat nasi yang akak tu amik tadi ada 'khinzir' salai bergantungan....hampeh. Nasi dah masuk perut pun... Mad Mad

Pas tu kami balik bilik ....tidur jer....dah kepenatan pun setelah seharian di kedai motor. Tapi sebelum ketiduran, Bug sempat jugak memberi ceramah motivasi tentang pilihanraya kat Perok.... Very Happy

Tak der gambar untuk nasik 'khinzir'... Evil or Very Mad

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 2:41 pm

HARI KELIMA, 27.02.08, RABU :

Kami masih di Kanchanaburi..Bug bangun jam 7.30am waktu Thai. Seperti biasa, Bug kena kejutkan Perok... Smile Kami mandi dan kekedai moto tu lagi....motor Perok belum setel lagi pasal 'coil api' nya. Bug tukar brek Brembo. Mulanya Bug yang racun Perok utk pasang Brembo....pastu, Bug pula teracun diri sendiri... Twisted Evil

Motor Bug yg baru nak siap dipasang Brembo.


Motor Perok yang dah siap sepenuhnya.....selepas dibasuh.











_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 2:55 pm

Selepas semua kerja menaiktaraf motor dan membaiki apa yang rosak, kami terus balik mandi dan cari maggi....saja nak makan maggi plak... Laughing



Kami makan atas rumah terapung tuuu.....best tak hingat..

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 3:18 pm

HARI KE ENAM, 28.02.2008, KHAMIS :

Heheheheheeee......hari ni, pepagi lagi kami ke kedai motor tuh.....kami sampai kat Kanchanaburi jer nampaknya..!! Kami terus pack semua barang, check out dari Jolly frog dan terus gerak ke kedai motor tuh....nak beli aksesori sikit utk dibawa balik Mesia.




_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 3:34 pm

Kami gerak balik ke Cumphon lebih kurang jam 12.45pm waktu Thai. Bug punya gasket enjin bocor. Takder sparepart kat Thai utk motor Bug, jadi, Bug terpaksa redah jer la......cuma kena chek dari masa ke masa, kalau tak cukup, kena tambah di sepanjang perjalanan....siap dah beli minyak itam spare... Embarassed

Kami singgah kat Latburi utk isi minyak dan makan meggi......kat sini lah Bug perasan yang gasket enjin dah bocor...




_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 3:56 pm

Kami dah berada lebih kurang 187km jauh dari Kancanaburi dah. Stesen minyak terakhir kami isi ialah di Ban Pong, sebelum kami menuju ke Hotel Suriwong kat Cumphon untuk bermalam. Kami check in lebih kurang jam 11.30pm waktu Thai....kena 44baht untuk bilik.

Kami singgah dulu kat satu kedai aksesori kat Cumphon....kalau2 diorang ada gasket motor Bug...tapi hampa. Walaupun hampa, kami diceriakan balik oleh tokey kedai tu yang best....comel....baik dan cukup peramah. Dihidangkan kami air sejuk buat penghilang dahaga. Tengok ler berapa punya besar kamera dia utk mengambil gambar motor kami. Bangga.....bangga....!!




Kami singgah di Ban Pong utk mingisi minyak terakhir itk ari nih sebelum bermalam di Hotel kat Cumphon.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 22, 2008 4:04 pm

Inilah rupa hotel Suriwong kat Cumphon.



_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 9:37 am

HARI KETUJUH, 29.02.08, JUMAAT :

Kami bangkit dari tidur jam 7.30am waktu Thai. Lepas mandi dan bersiap, kami check out jam 8.45am waktu Thai. Kami terus berhenti di Esso Cumphon untuk mengisi minyak dan tanpa berlengah, kami terus bergerak menuju ke Haadyai pulak.

Kami berenti kat stesen minyak nih utk top up minyak....lebih kurang 80km selepas Cumphon.


Selepas tu, kami berenti di Surat pulak, makan dan rest jap dan kami teruskan lagi perjalanan.

Kami sampai di Tungson. Isi minyak lagi. Rest jap.


Kami seterusnya berhenti di Rattapom, isi minyak. Di sini, kami dikejutkan oleh En Banca, tokey kedai minyak kat situ yang pandai berbahasa melayu. Dia beriya iya mengajak kami minum.....pekena kopi panas kat gerai bersebelahan. Kami menyambut pelawaan beliau dgn senyuman. Banca siap tunggu kami kat simpang keluar.....takut kami tak nak singgah.... Very Happy


Selepas pekena kopi panas dan menyebat sampai 8 biji kuih, termasuk pulut, dibelanja oleh Banca yang peramah tu, kami terus mintak izin untuk ke destinasi berikutnya....Haadyai yang hanya lebih kurang 45km jer dari Rattapom.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 9:45 am

Kami sampai di Haadyai pada jam lebih kurang 11.00pm waktu Thai. Kami mengambil bilik di Hi-Season Hotel.

Ini adalah bilik yang kami baru check in.....Hi-Season Hotel.




Perok dgn seksinya memberikan pose yang begitu menggiurkan.... Very Happy Very Happy Laughing Laughing

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 9:55 am

HARI KELAPAN, 01.03.2008, SABTU :

Kami bangun pukul 8.30am waktu Thai. Terus gi cari buah tangan buat orang rumah dan anak2. Tak sempat sangat nak berjalan jalan sekitar Haadyai sebab masa dah suntuk sangat. Selepas kami makan, kami terus pack barang barang dan check out dari hotel pada jam 12pm waktu Thai.


Bersiap untuk meneruskan perjalanan pulang melalui Sadao. Lebih kurang 60km perjalanan.


Tengok la Bug punya barang.....dah mengalahkan Pick-up Siam. Barang tu termasuk kami punya keperluan, aksesori motor dan juga ole2 utk keluarga.


Kami tersangkut kat landasan keretapi.........sekali dia nak lalu daaa.....


Sekali berapa panjang daaaa.....

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 10:01 am

Kami terus je ke Sadao tanpa henti. Cuma lebih kurang lagi 5km dari Sadao, Bug keseorangan terus ke pekan Sadao dan menunggu Perok disana kerana Perok ada urusan yang tak dapat dielakkan disana.

Pandangan pekan Sadao. Jam 1.59pm masih waktu Thai.


Bon Voyage.......


Masih menunggu Perok yg belum selesai tugasnya.....jam 2.51pm waktu Thai.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 10:46 am

Kami dah pun keluar sempadan Sadao pada jam 3.30pm. Kami ke Canglun jap utk menukar plug yang dah kong. Selepas tu, kami isi minyak dan seterusnya, kami berhenti di Hentian Juru utk mengisi minyak sekali lagi. Kami disimbahi hujan lebat disepanjang perjalanan.

Stesen minyak Juru. Lega dapat mengisi minyak unleaded balik. Murah plak tuh....baru terasa bangga, walaupun kita merasa minyak di Malaysia mahal, tetapi di tempat orang lagi mahal. Syukurrr......!!


Kami terus ke Hentian Sg Perak utk mengisi minyak lagi.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 11:14 am

Sampai di Sg Perak, motor Perok kembali meragam...bunyi bising yang amat....kesian dia. Kami tukar minyak itam motor Perok kat Petronas kat situ. Bug nampak macam minyak itam Perok yg lama tu bercampur dgn abuk besi......tapi tak terasa oleh tangan kasar.

Lebih kurang lagi 10 km nak sampai Ipoh, motor Perok kaput. Bug ngan rela hati menolak motor Perok sampai ke Toll Ipoh, diorang panggil jugak Toll Ampang. Bug tak larat nak tolak lebih jauh kerana faktor penat dan motor Bug sendiri sangat berat.....macam 4 orang dah naik dek kerana banyak barang.

Kami mencuba bermacam ikhtiar untuk menghidupkan motor Perok....hampa. Kami cuba jugak menghubungi sesiapa yang mungkin dapat membantu kami.....tapi hampa jugak. Mungkin jugak sebab dah jam 2am lebih. Tak pa lah, kami pasrahhh. Bug menunggu Perok sehingga Perok dah berjaya park motor kat pejabat Tol disitu. Kami ditemani 2 orang abg Polis kat situ bersembang sampai lebih kurang jam 4 pagi.


Last edited by eazybuG on Sun Mar 23, 2008 12:13 pm; edited 2 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 12:11 pm

Jam 4.20 pagi, selepas semua urusan Perok selesai, Bug menyusuri jalan ke KL berseorangan meredah kegelapan dan kesejukan pagi. Bug maintain speed dalam 140-150 kmj. Bug singgah kat Tapah utk isi minyak dan Ulu Bernam. Kabus tebal menyelimuti jalan sehinggakan visor helmet Bug dah macam kena air ujan.
Bug sampai umah dengan selamat pada jam 6.45pagi.

Bug mengisi minyak keseorangan di hentian terakhir, Ulu Bernam sebelum meneruskan perjalanan pulang.


Sebahagian dari pandangan kabut yang sangat tebal.....kabut serangkai mawar..... Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 23, 2008 12:21 pm

Bug akhirnya sampai umah pada jam 6.40pagi, hari ahad, 02.03.2008 dgn selamatnya.



Kesimpulan dari Ride Sawadeekap nih....:

- Perjalanan yang memang best tak terkata.
- Suka duka, kami tempuhi bersama tanpa ada masam muka atau perbalahan pendapat.
- Minyak dan 2T menjadi punca utama kesengsaraan perjalanan disebabkan mahal.
- Pengalaman ride jauh tanpa henti memang sangat seronok.
- Bug masih tak puas hati kerana perjalanan ke Mae Hong Son tak kesampaian.
- Paling best masa kat Kancanaburi........KENANGAN TERINDAH.....
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Sekian lah report dari Bug. Mungkin kita boleh ulangi keseronokan ride ke Thailand ni pada masa akan datang.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  daeim on Sun Mar 23, 2008 9:08 pm

Salam TAHNIAH dan insyallah lain kali kita akan ride sesama ke Mae Hong Son 1,864 Loops

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  Mucup on Mon Mar 24, 2008 9:51 am

bes..sungguh bes tgk gambar2 yg di rakam oleh bug,ada rezeki nak juga aku ke thai..tapi bila entah ahhh...aku sendiri tak tahu... Very Happy

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Mon Mar 24, 2008 6:30 pm

Jom aah nanti kita pakat pi ramai ramai.....best wooo.... Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  Sponsored content Today at 9:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum