HRC, Charity Ride 2008

View previous topic View next topic Go down

HRC, Charity Ride 2008

Post  daeim on Fri May 23, 2008 4:06 pm

Salamz semua, ada cadangan utk kita buat charity ride ke rumah anak-anak yatim dan rumah kebajikan yang lain. Disini, aku mengambil peluang nak hebahkan pada korang semua, jika ada mana-mana butiran lengkap tentang rumah-rumah anak yatim dan kebajikan itu, sila post disini dan kita akan bincangkan mengenai ride dan XTVT yg akan di lakukan serta sedikit sumbangan.

Insyallah..

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Mucup on Fri May 23, 2008 4:52 pm

umah anak yatim belah utara ah kita gi lawati..belah kl ni mereka dah senang sebab banyak ahli koprat dah sponsor...

umah anak yatim pengkalan hulu,perak.

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Fri May 23, 2008 5:03 pm

Mucup wrote:umah anak yatim belah utara ah kita gi lawati..belah kl ni mereka dah senang sebab banyak ahli koprat dah sponsor...

umah anak yatim pengkalan hulu,perak.

Bagus jugak tu Mucup.....doh dekat doh ngan Betong tu.......lepas melawat umoh anok yatim, kita melewati la pulak umoh kat Betong tu.......kehkehkehkeh.... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Fri May 23, 2008 5:04 pm

Isshhhh....mu ni mucup, tok pernoh nyor nok sirius. Ni betul betul ni.....bukan nya cobaan...!!

Aku ado banyok barangan yang nak didermakan kat anok yatim.....banyok sangat.


Last edited by eazybuG on Fri May 23, 2008 8:41 pm; edited 1 time in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  daeim on Fri May 23, 2008 5:06 pm

aku ada cadangan ke sini :

Kediaman Abu Nur ( warga emas dan anak2 yatim ) Pengkalan Hulu, Perak

x byk NGO yg pernah ke sini, so aku akan dptkan details dan kalau korang ade gak sumber2..bleh dikongsi bersama. Tentang sumbangan nanti kita semua usahakan...amacam?

"Kembalikan semula sinar HRC"

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  daeim on Fri May 23, 2008 5:13 pm

Nie ade sedikit laporan bagi group yang pernah pegi ke tempat ini :

Perjalanan kami kali ini membawa kami ke sebuah perkampungan nun jauh di pedalaman Pengkalan Hulu, Gerik Perak.
Lupa pula nak tanya nama kampung tersebut; tapi tak berapa jauh dari Stesen Shell Pengkalan Hulu; sebelum signboard ke Thailand kalau tak silap. Ada kot dalam 1 km dari jalan utama mengikut jalan mini tar yang cukup-cukup memuatkan sebuah kereta di lereng-lereng bukit dalam kawasan kebun getah tersebut.

Tempat yang kami kunjungi itu walaupun terpencil, tapi agak istimewa kerana di situ memuatkan anak2 Yatim dan anak-anak yang memerlukan perlindungan. Nama rumah tersebut ialah Kediaman Abu Nur, yang diasaskan oleh Tn Haji Ahmad dari Sik Kedah. Abu Nur diambil sempena nama sebuah tempat pengajian di Syria yang dibiayai sepenuhnya oleh sumbangan orang ramai, di mana sesiapa sahaja boleh belajar di situ tanpa sebarang yuran pengajian.

Kediaman Abu Nur ini memuatkan sekitar 16 orang kanak-kanak perempuan, yang sulung dalam form 2 dan yang paling bongsu berumur 7 tahun dan sudah bersekolah. Setiap pagi, kanak-kanak ini akan dihantar bersekolah ke sekolah biasa, dan sebelah petangnya mengikuti kelas pengajian agama di Abu Nur yang dikendalikan oleh ustaz dan ustazah yang memberi khidmat secara sukarela; dan malamnya mengulangkaji pelajaran seperti kanak-kanak biasa.

Terharu jugak dengan sambutan yang diberikan oleh ustaz/ustazah dan dua orang sukarelawan yang menjaga mereka itu; banyak yang diluahkan oleh Ustaz (apa nama entah, lupa pulak nak tanya) yang bertugas full time memberi khidmat di situ, yang melayan anak-anak itu seperti anak-anaknya sendiri.

Dalam sessi briefing sebelum kami bertemu dengan anak-anak itu, soalan yang pertama yang saya tanya Ustaz itu ialah,
"Apakah ustaz punya visi untuk budak-budak ini? Maksud saya 10 atau 15 tahun dari sekarang, apa yang ustaz nak tengok budak-budak ini jadi apa?"

Jawab Ustaz ini dengan penuh yakin:
"Yang kita nak, kita nak budak-budak ini nanti bila mereka membesar, mereka membesar dengan ilmu Islam di dada. Kami cuma nak terapkan ilmu Islam kepada mereka; bukan nak kata, berapa ramai anak-anak yang sebaya usia merekaa di luar sana nu, bukan kata semayang tapi nak baca doa qunut pun tak reti. Kami cuma nak mereka ada asas-asas fardu ain, fekah dan tauhid di dalam dada, agar mereka besar nanti mereka akan jadi seorang Islam yang Solehah. Kalau ditakdirkan mereka jadi pekerja kilang, maka mereka akan menjadi seorang pekerja kilang yang ada Iman dan Islam di dalam dada, maka mereka akan menjadi seorang pekerja kilang muslim yang cemerlang..."

Lebih kurang macam itulah jawab Ustaz; dan saya rasa cukup berpuas hati dengan penjelasan tersebut.
Seterusnya sessi bertemu dengan anak-anak tersebut; fullamak.....rasa macam nak menitis air mata tengok budak-budak pompuan kecik-kecik 7, 8, 9, 10 tahun sebaya anak-anak saya itu, dok ramai-ramai dengan baju kurung dan tudung...nampak very innocent, nampak seronok sungguh dengan kunjungan kami tersebut.

insyallah...

amacam kengkawan sume..? nak ride mandi sungai ke ride charity mcm nie..?

pilihan di tangan anda...heheheh

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Fri May 23, 2008 8:45 pm

Mandi sungai boleh menyejuk kan badan......charity pun best gak. Simpan lelama barangan yang tak pakai kat umah, tak mendatangkan hasil..., sedekah lagi baik. Very Happy Lebih ramai yang memerlukan. Tak kira lah sedekah kat orang asli ker, atau orang tak asli ker atau anak2 yatim.

Keduanya best. Aku on. cheers

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Sun May 25, 2008 2:28 am

kat kg aku ader gak ank yatim..tp ayah dia keje ngn bandaraya...blh gak kita gi umah dia....nama bdk tu paein bin mohd. yatim ....mmg sah2 ank yatim ...aku dah tgk dlm ic dia.....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Sun May 25, 2008 3:53 pm

antu_ride wrote:kat kg aku ader gak ank yatim..tp ayah dia keje ngn bandaraya...blh gak kita gi umah dia....nama bdk tu paein bin mohd. yatim ....mmg sah2 ank yatim ...aku dah tgk dlm ic dia.....

Muahahaha..., macem arem!! .....kat kampung aku pun ada gak, tapi ramai sikit anak yatim. ada la 8 orang. Tapi Yatim tu berbini 2. Ngan bini pertama dia dapat 8 orang....ngan bini kedua baru nak dapat.... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

*Ko ni antu, bab memesong kan fakta, nombo 1....selebet..!! Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Mucup on Tue May 27, 2008 12:30 pm

serius ah sikit,korang ni...ini betol2 bukan main2 ahhh Embarassed

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Putri Ainisya on Wed May 28, 2008 1:23 pm

heheheheheeeeee.....kowang ni lawak majnun la. Very Happy

Putri Ainisya
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 68
Age : 28
Location : Seremban
Job/hobbies : Melancong, Melencong, Melelong.
Registration date : 2008-05-24

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Wed May 28, 2008 6:22 pm

cobaan.....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Thu May 29, 2008 12:25 pm

antu_ride wrote:cobaan.....

ehh.......cobaaaaaannn...!!

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Fri May 30, 2008 2:05 am

ini betul2 la...bukan cobaan....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  eazybuG on Fri May 30, 2008 2:32 pm

Udah....udah, balik kepada tajuk asal.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Sat May 31, 2008 2:27 am

acobaan....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Putri Ainisya on Mon Jun 02, 2008 11:47 am

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Very Happy Very Happy

Putri Ainisya
LadyBikerz
LadyBikerz

Number of posts : 68
Age : 28
Location : Seremban
Job/hobbies : Melancong, Melencong, Melelong.
Registration date : 2008-05-24

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Mucup on Tue Jun 03, 2008 10:59 am

kalu ini macam ahhh,leh jadi gila ahhh..aacobaaannn..
so camana mat daeim,tuan urusetia..

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Fri Jun 06, 2008 12:55 am

tanya mat daeim....baik kita tanya turuh pagor...ekekekekek....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Mucup on Fri Jun 06, 2008 11:08 am

tu ah yg aku malas nak tanya tu... Very Happy Very Happy

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Mon Jun 09, 2008 12:41 pm

mu aku...mu aku jerlah.....ekekekkekk

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Mucup on Mon Jun 09, 2008 1:02 pm

gamoknya... Laughing Laughing

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  antu_ride on Thu Jun 12, 2008 12:47 pm

kita dua orang jer lah arrange ride ni....kalu diaorg x nak ikut kita bwk puteri ngan baby jer....best gok...

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  daeim on Sat Jun 28, 2008 1:40 am

aku rasa ride ini telah berjaya dilaksanakan...so, ada baiknya di LOCK saja thread ini bagi memberi laluan kepada thread baru..OK semua..?

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: HRC, Charity Ride 2008

Post  Sponsored content Today at 8:03 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum