Report Ride Sawadeekap

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Tue Mar 11, 2008 11:42 pm

Salam semua HRCian....., Maaf pada semua yang menunggu report ride ni. Bug baru berpeluang nak berforum kembali setelah sekembalinya dari Thailand. Bug nak kongsikan sedikit ceritera dari Ride Sawadeekap nih. Suka duka, senang susah ditempat orang hanya Bug dan Perok tanggung berdua.

Pada 22hb Feb 2008, Jumaat, selesainya Bug dari kerja, jam 6.30pm, Bug terus bergegas pulang kerumah, hati sudah berkelocak, jiwa tak tenang kerana excited untuk ride ke Thailand ni. Bug bersiap seadanya, berbekal secukupnya. Tanpa sempat Bug berehat barang sejam dua, jam dah pun menunjukkan pukul 11pm. Setelah selesai membungkus barang terakhir iaitu bekal Sambal Ikan Bilis dari LadybuG tersayang, Bug terus bersiap untuk kerumah Perok, dgn harapan masih sempat berjumpa kengkawan untuk mendapatkan kata kata perangsang dan semangat. Bug gerak dari rumah lebih kurang jam 11.50pm....terus ke Pandan Indah.


BuG membri pos sebelum bertolak. Tengok ler barang yg di bawa. Maklum ler Fist time kali ketama nak ke Thailand ngan moto.


Last edited by eazybuG on Wed Mar 12, 2008 2:25 am; edited 3 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Wed Mar 12, 2008 1:05 am

Hari Pertama, 23.03.2008, Sabtu:

Bug sampai kat Pandan Indah dalam lebih kurang jam 12.45am. Cari kengkawan kat Ariff tak der, Bug terus gi umah Perok.....pon tak der. Rupa rupa nya, korang dok melepak kat restoran apa nama ntah, Bug dah lupa. Agaknya menunggu Bug lama sangat yer...!! Sorry ler. Lepas Perok sampai kat umah, kami membuat keputusan yang khemah tu hanya menambah beban keatas motor kami sahaja. Maka, kami sepakat untuk tidak membawa khemah tersebut.

Kami gerak dari umah Perok pada jam 1.30am. Terus meluncur ke shell MRR2 Kg Pandan untuk mengisi minyak. Bug mengisi RM11 termasuk 2 liter spare. Kami tanpa membuang masa terus menyusuri kegelapan pagi kearah laluan lebuhraya Utara Selatan untuk menuju destinasi seterusnya....Tapah. Pada mulanya, bug bercadang untuk berenti di Hentian Ulu Bernam tetapi memandangkan hentian tu tutup untuk penyelenggaraan, maka kami terpaksa juga berenti di Tapah.



Kami sampai di Hentian Tapah lebih kurang jam 3 pagi. Tu pun kelajuan kami adalah lebih kurang 70 ke 100 kmj jer, sebab motor Perok masih dalam proses running-in lagi.
Kami berehat jap, makan nasik lemak kosong berlauk kan sambal ikan bilis dan ikan bilis goreng yang dibawa masing masing.





Perok kekenyangan.....senyummmmmm jer....!! Very Happy



Last edited by eazybuG on Wed Mar 12, 2008 2:22 am; edited 2 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Wed Mar 12, 2008 1:24 am

Kami gerak lagi, tapi sebelum tu, singgah dulu isi minyak di Tapah, Bug tambah RM13.21. Kami meneruskan perjalanan setelah kekenyangan di hentian tadi. Setakat ni, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tak banyak gambar yang nak diambil...maklum ler, ride berdua, malam pulak tu. Perok ada bawak kamera....dia bukan nya malas nak amik gambar tapi tak berapa rajin... Very Happy

Kami berhenti lagi di Sungai Perak pada jam 5.40am untuk top up minyak. Bug tambah RM7.50, kami isap rokok sebatang pastu terus gerak lagi.







_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Wed Mar 12, 2008 1:43 am

Pada jam 7.17 pagi, kami sampai di Tol Juru. Bug tambah minyak RM9.70. Perok berehat jap sementara menunggu kedai Shell dibuka.....nak pakai ATM ler tu.... Smile Tak lama kami berehat, mungkin dalam 15 minit jer kot.



Kami sedang menunggu kedai dibuka. Sekali mamat yg jaga kedai tu macam tahu yg kita nak masuk, dia pun bukak jer la utk kami berdua masuk guna ATM. Baguih mamat tu.. Smile



Senyuman dibalik moto.... Very Happy


_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Wed Mar 12, 2008 2:06 am

Setelah sattle semua keperluan di Juru, kami beransur meneruskan perjalanan yang masih jauh. Pagi pagi ni tak leh nak bawak laju sangat, kenderaan makin banyak atas jalan. Sedang kami rilek bersantai bawak muto sambil menghirup udara pagi, Bug ternampak yg Perok nye cover rantai patah. Cepat2 Bug hon Perok suruh berenti. Kami waktu tu dalam kawasan Sg Tua.

Sementara tunggu Perok mencabutkan cover rantai muto nya, Bug menge'test', cara untuk ambil 'self potrait'. Maklum ler, dah tak der orang lain lagi doh nak mengambil gambar.... Laughing Laughing Laughing



Perok nun dibelakang tgh dok fenin, nak bukak cover tersebut... Very Happy



Abg jolok motor yer baaang...... rabbit rabbit



Jam 7.51am, Sejuk, Sawah padi terbentang luas.......bulan di langit masih jelas kelihatan.



Last edited by eazybuG on Wed Mar 12, 2008 2:37 am; edited 1 time in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Wed Mar 12, 2008 2:36 am

Ceritera akan bersambung lagi.
Bug tgh dok sakit mata ni. Dah 2 ari dah. Namun ku gagah kan jua jari jemari ini untuk melakarkan coretan imbauan ride ke Thailand tempoh hari.....yang sememangnya Bug dan Perok tak kan lupakan sampai bila bila. Semuanya ada, masin, manis, masam, pahit, kelat, payau tawar dan seribu macam rasa lagi. Nanti Bug dah ok sikit, Bug akan sambung lagi eh...!! Sekarang Bug nak tidor jap. Mata pun dah merah menyala dah ni....asik berair jer...tak larat nak lap dah Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  Mucup on Thu Mar 13, 2008 3:50 pm

dah habis ke report bro..sambung ah lagi,tu baru pergi,yg berlaku kat sana camana lak,yg balik camana lak..mesti ada ceter bes..

Mucup
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3097
Age : 41
Location : Putrajaya
Job/hobbies : cabut mucup
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 1:55 am

Sorry sumer, Bug masih lagi sakit mata.

Bug sambung sket lagi. Masih lagi hari yang pertama, setelah Perok punya cover rantai dah dicabut, kami terus ke hentian Gurun plak. Kat sini Bug tambah 2T dan isi minyak RM5.85.


Kat sini, Perrok tidur sekejap dan lepas tu, Perok diganggu oleh bunyi tak best dari tayar depan motornya. Tak pasti samada bering roda atau brek.


_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 2:11 am

Kami teruskan juga perjalanan untuk sekurang kurang nya sampai ke kedai motor di Changlun. Kami sampai juga di Changlun pada jam 10.15am. Dalam perjalanan ke Changlun, motor Perok dah semput, gear 5 dan 6 tak leh pegi. Perok chek masa kat kedai Motor Loh di Changlun. Bug suspek setting tak betul atau lobang ekjos dikorek luas sangat oleh owner lama atau magnet dipotong. Tauke kedai tu kata mungkin sebab magnet tu dipotong. Perok tak bukak untuk chek sebab nak kejar masa. Yang dapat tau rosak ialah, bering roda depan dan kaliper brek tak berfungsi. Perok tukar bering dan kaliper baru. Bug cuma beli 2t kecik utk campur ngan petrol jer.


_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 2:31 am

Selepas semua selesai, kami terus gi tukar dwet kat Canglun tu jugak. Beli insuran RM16. Bug tak tukar banyak, cuma RM650 jer. Dapat la 6460 baht. Then, kami tak buang masa.....gerak ke Bukit Kayu Itam, tambah minyak disitu RM 6.80. Kami berenti makan lunch kat border. Kena RM8 untuk 2 orang. Rehat jap, pastu kami lintas border........YAHOOOOOOOOOOOOOOO.....da sampai Sadao. Kami chek in kat Thailand Immigration pada jam 12.30pm. Peristiwa CUAK berlaku disana. Kat sini, kalau motor bukan nama kita, diorang nak kan Surat Wakil (Authorised Letter). Kata salah sorang pegawai imigresen tu.." U don hep letter, u go back to Maleysia".....pergh, kami cuak giler. Takkan nak patah balik KL. Sementara kami dok tgh cari akal, ada sorang minah imigresen kat situ dok tunjuk kearah depan sana....(depan Imigresen). Kami cuba pegi tanya kat kedai tu, rupa2 nya dia boleh buat surat wakil tu....siap ada save kan format dia lagi. Kami gumbira.....tak terkata....bayar RM5 untuk satu surat.
Apa lagi, terus gi buat clearance ler ngan Imigresen kat situ....bayar diorang RM2.

Senyuman bertukar menjadi pucat apabila surat wakil diminta.... Laughing



Muka tgh tension nih.....lama gak dok menunggu surat wakil untuk siap dibuat. Dan, kat sini lah jugak dapat tahu bahawa insuran yang dibeli tu adalah insuran untuk kereta......disedari setelah melihat 'Type of Vehicle' adalah ditulis SALOON. Hampeh....... scratch scratch scratch



Last edited by eazybuG on Fri Mar 14, 2008 4:05 am; edited 2 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 2:59 am

Tanpa membuang masa, selepas sattle ngan Imegresen Sadao, kami terus meluru ke Haadyai yang hanya lebih kurang 60km dari Sadao. On da way ke Haadyai, motor Perok meragam lagi.....semput. Masuk jer gear 5 dan 6, top speed menurun. Kami gagahi jua untuk sampai ke Haadyai dgn kelajuan yang amat perlahan.
Kami sampai jua di Haadyai dalam jam 1.30pm waktu Thailand. Kami terus cari Hotel Pink Lady dan menginap disitu untuk melepaskan penat. Harga hotel, RM60. Kami un-pack barang, salin baju dan terus tumbang....jam lebih kurang 2.30pm waktu Thailand, kami tidoq......zzzzzzzzzzzz......bangun jam 5.30am waktu Thai....Emmmm, hilang penat.. Very Happy

Isssh.....Perok punya senyum tu lain pesen jer...... Laughing Laughing Laughing Laughing


Rupa bilik penginapan kami.. Very Happy

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 3:52 am

HARI KEDUA: 24 MAC 2008, AHAD:

Kami keluar mencari sarapan jam 7.15am waktu Thai. Masa ni dibandar Haadyai, cuaca dingin, segar, jalan masih lengang.....maklum ler, hari Ahad pulak tu. Very Happy


Memang lengang......best...!! cheers


Kami pegi makan kat Restoran Rocky.....makanan islam. Ada masakan kampung dan roti canai pun ada. Kat sini macam Kelantan jugak, ada yang makan roti canai ngan susu atau gula.. Very Happy


Panas panas lagi....ermmmmm, sodaaaap...!!


Roticanai yg menanti pembelinya.... Very Happy


Anak tokey kedai dia comey....bleh cakap melayu lagi tuu.... Laughing


Inilah jamuan brekfast kami diHaadyai....best wei...!! bounce


Bug ngan penuh gayanya berposing sebelum makan.....lapor wei..!! Kami cekik semua hanya 90baht. Tapi, yg bangga tu, Bug siap bawak HRC ke Thailand tuu... cheers

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 3:56 am

......kisah ride bersambung di lain episod plak la yer.... Laughing

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 4:02 am

...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...... Sleep Sleep Sleep Sleep

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 9:03 pm

Sambung balik......,

Tanpa sempat kami amik massage, kami terus chek out dari Hotel Pink Lady pada jam 8.45am waktu Thai dan selepas kami chek moto apa yang patut, kami memulakan perjalan kembali pada jam 9.00am waktu Thai. Perok memula tu berhajat nak mencari kedaimotor disekitar Haadyai, tapi kami tak berjumpa satu pun. Mungkin sebab hari Ahad....banyak kedai tutup daa...!! Kami berhenti di stesen minyak kat Haadyai dan inilah pertama kalinya motor kami diisi ngan Gasohol (Petrol campur Alcohol). Memula cuak jugak Bug nak isi ngan minyak nih, tapi sebab Perok konfiden jer, Bug pun try la sama. Kami mengisi minyak pada jam 9.15am waktu Thai dan Bug isi sebanyak 80baht, 2.90b/liter. Mahal jugak tuu....!!

Perok sedang sebok nak menambah 2t nya agak dah nak kehabisanullazi..... Laughing


Last edited by eazybuG on Sat Mar 15, 2008 1:20 am; edited 2 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Fri Mar 14, 2008 9:33 pm

Kami sambung ride lagi menuju ke Patthalung. Perjalanan kali ini nampaknya Perok dah dapat rentak motornya. Dah boleh besit dah.....kami ride dalam kelajuan sekitar 140 - 150 kmph. Sehinggalah sampai ke Patthalung pada jam 10.15am waktu Thai, dimana kami sekali lagi singgah mengisi minyak. Bug isi Gasohol lagi yg mana kena 150.50baht.

Ahlamdulillah, setakat ni, dah agak jauh ride, motor Bug steady jer.....masih belum ada hal lagi.


Perok seronok dah dapat ikut rentak motornya... Very Happy


Last edited by eazybuG on Sat Mar 15, 2008 1:14 am; edited 1 time in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 15, 2008 1:10 am

Selepas Patthalung, perjalanan agak lancar dengan kelajuan purata masih lagi sekitar 140 kmph. Cuma di tengah perjalanan, Bug rasa macam motor Bug berat.....nak naik 140 kmph punyalah payah, padahal kalau selalu tu, 160 - 170 kmph tu senang2 jer boleh perah. Bug rasa mungkin disebabkan Gasohol punya pasal. Pada jam 11.40am waktu Thai, kami sampai kat stesen minyak di Nakhon, daerah Tungson. Bug mengisi minyak sebanyak 140 baht. Kali ini, Bug dah tak pakai Gasohol dah, Bug pakai Leaded plak sebab di Thailand, unleaded tak der. Tak brani lah nak terus pakai Gasohol. Perok kata dia punya motor takder masalah pakai Gasohol, jadi dia teruskan aje pakai Gasohol.

Kat Thailand ni, lori dia banyak yang bersambung macam ni......dah macam Highway Train plak, tapi diorang ni, memandu dgn cara yg berhemah....tak macam lori2 kat tempat kita nih... Neutral


Apa lagi la yang di 'klebek' oleh si Perok ni.......? Laughing Laughing


Sesi bermain dgn Dinosaur jinak.....eheheheheeee.... Very Happy Very Happy Very Happy


Ada tak iras Perok...? Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil


Satu satunya Dinosaur yang boley ditunggang.. Laughing

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sat Mar 15, 2008 2:05 am

Memang betul dugaan Bug, motor Bug memang tak leh pakai Gasohol, berat...!!! Lepas Bug tukar pakai leaded, motor lajuuuuu jer....maintain lagi speed 140-150 kmph disepanjang perjalanan. Kami tak banyak berenti.....sebab tu gambar pemandangan kat sana tak banyak. Asyik2 kat Petrol pam jer...!!
Kami sampai di Ban Na, lagi 45km utk sampai ke Surathani. Bug isi 180baht. Kat Thai ni, harga petrol mengikut stesen minyak tertentu, macam bukan barangan kawalan la plak. Kat sini, minyak leaded 33.89b/liter. Kami terus shoot ker Surat, daerah Chaiya. Daerah ini adalah selepas Surathani. Bug tambah lagi minyak 110baht. Kat Surat ni, kami berenti makan kat satu kedai muslim yg bleh cakap dan paham melayu sikit2. Tapi dia punya makanan, furshhhhh....memang kawwww best nya. Kami makan ngan ikan bilis memasing, dicampur ngan kuah kari daging, telor mata dan timun segar yg dicicah ngan sambal belacan.......best teramat sangat....!!! 100baht jer makan berdua.

Kitaorang makan memang sakan arituh... Very Happy


Perok makan ikan bilis sekor sekor......takut cepat habis... bom


Sodap tak terkata....

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  antu_ride on Sat Mar 15, 2008 8:23 am

caya lah report bug...teratur dan tersusun...bkn mcm tulisan antu tuh....berterabur skali...ekekekkek... lagi bug...sambung lg....

antu_ride
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 3194
Age : 41
Location : ampang
Job/hobbies : ride n ride
Registration date : 2008-01-09

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  daeim on Sat Mar 15, 2008 9:29 pm

hehehe...best nye baca report korang ni....teringat masa aku kat sana dulu...x sabar rasanya nak tunggu report musim sejuk kat Mae Hong Son n Mae Sai....tentu besttt...

-daeim-

daeim
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 4005
Age : 51
Location : Melaka
Job/hobbies : Kerani
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 16, 2008 3:22 pm

Bug masih lagi belum pulih sakit mata...., dah dekat nak masuk 2 minggu dah. Walaumacam mana pun peritnya, Bug cuba akan habiskan report Bug nih walaupun slow sket pergerakan nya. Kang nanti ada orang kata Bug dah tak nak kawan ngan diorang dah pulak.... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .....sedih tuu...!!


_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 16, 2008 3:49 pm

Selepas makan dan berehat seketika di Surat, kami bergegas terus menuju Cumphon. Di tgh perjalanan, kami berenti lagi isi minyak dan Bug tambah leaded sebanyak 155baht. Perjalanan kami kira kira lagi 40km ke bandar Cumphon. Kami merempuh hujan lebat disepanjang perjalanan dari Surat ke Cumphon.....kira kira sejauh 130++km.
Kami berhenti lagi didalam hujan lebat apabila Bug perasan yang lampu depan dan belakang Perok tak menyala. Kami terpaksa mencari tempat berteduh seketika untuk mencari kerosakan tersebut. Kerosakan tak dapat dibaiki kerana Coil Api motor Perok terbakar. Terpaksa kami ride merempuh kegelapan malam dari Cumpon menuju Kanchanaburi. Bug kena suluh Perok dari belakang, mujurlah lampu motor Bug agak terang. Walaupun Perok tak ada lampu, (semua sistem elektrik motor Perok padam.) kami tetap mengekalkan kelajuan antara 140-150kmph.

Kami sampai di stesen minyak ni jam 4.30pm waktu Thai. Hujan berenti seketika sebelum mencurah lebat balik. Perjalanan selepas ini lah yang Bug perasan motor Perok blackout. Kami isap rokok sebatang untuk hilangkan menggigil dan pastu sambung perjalanan balik. Setakat ni, kami dah menempuh perjalanan sejauh 1015km dari KL.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 16, 2008 4:13 pm

Kami sampai di bandar Cumphon lebih kurang jam 6pm waktu Thai. Kami singgah sekejap di kedai Motor Halfcut, sebab hari Ahad, kedai semua tak bukak. Kat kedai motor halfcut ni, macam macam ada. Kami jumpa satu enjin half cut LC125. Kami cuba nak ambil magnet serta coil apinya tapi tokey kedai tu kekurangan barang....yang tak membolehkan nya membuka magnet tu. Tapi, tokey kedai tu memang sempoi....baik, anak dara dia pun manis ngan senyuman. Tokey tu siap offer tidur kat bengkel dia lagi tu. Bengkel dia tu bersambung ngan umah dia sekali. Nak tolak?....tak tolak?...nak tolak?....tak tolak....? Akhirnya kami menolak perlawaan tokey tu ngan adiknya untuk bermalam di bengkelnya itu. Huh....rugi...rugi...!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Kami meneruskan jugak perjalanan walaupun lampu motor Perok blackout. Dalam ujan pulak tu, kami berhenti di hentian rehat, lebih kurang 90km dari bandar Cumphon untuk berehat jap dan mengisi minyak. Bug isi 170baht jer. Jari jemari kitorang dah macam nenek yang berusia 80 ratus tahun dah.....nak bagitahu betapa kecut dah.

Kami ride lagi dan selepas 80km, kami top up minyak sket. Bug isi lagi 110baht. Sampai di Kuiburi, kami isi minyak lagi. Bug to up lagi....120baht.


_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 16, 2008 4:36 pm

Jam 10.30am waktu Thai, kami sampai di Naam, lagi 30 km menuju ke Petchaburi. Bug isi minyak 130baht. Kami dah pun melewati Prachuap Khiri Khan, kami tak berenti pun disana kerana masa dah suntuk ditambah pulak masaalah yang dialami Perok.

Perok membuat senaman 'tadahan' untuk merenggangkan otot2 nya.... Very Happy


Motor kami dah semakin kotor dan comot dek kerana ujan lebat disepanjang perjalanan.


Bug ngan muka henshem....yang tak mengenal erti penat lelah.....ngeeee..... Very Happy Very Happy Very Happy


Last edited by eazybuG on Sun Mar 16, 2008 7:20 pm; edited 2 times in total

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  eazybuG on Sun Mar 16, 2008 4:52 pm

Hentian berikutnya adalah di Ratchaburi, Bug isi minyak 140baht. Kat sini, kami berenti rehat lama sket, makan kacang rebus dan jeruk mangga yang dibelanja oleh Perok.

Motor kami berehat jap di perhentian terakhir sebelum meneruskan perjalanan tanpa henti utk ke Kanchanaburi.


Kami belasah makan apa saja demi memenuhkan perut yang kelaparan nih. Perok mungkin tension sket pasal motor dia meragam....sebab tu makan banyak kot....eheheheeeee.... tongue Tengok lah betapa besarnya tayar motor disebelah motor kami tuh. Kat sini, 99% motor pakai tayar saiz 22/50/17.

_________________
MAIN MOTO > TIDO MOTO > = MAT MOTO

eazybuG
Otai HRC
Otai HRC

Number of posts : 1324
Age : 46
Location : Subang Jaya
Job/hobbies : Motor..Motorcycle..Motorcyclist.
Registration date : 2008-01-07

Back to top Go down

Re: Report Ride Sawadeekap

Post  Sponsored content Today at 6:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum